Tuesday, August 16, 2011

antara 2500k dan sambung ijazah...

Assalamualaikum...
study hard babe ! hehe
Aku pon tak tau aku dalam dilema antara duit dengan sambung belajar atau tak. actually hati aku mmg dah nekad nak sambung degree. kekonon macam aku ni rajin sangat la nak sambung belajar kan. padahal aku sendiri pon dah tau kerajinan itu takkan kekal untuk sepanjang sem. percayala padaku ibarat tajuk lagu dalam blog aku yg comot ni.

Untuk tambahan pengetahuan am korang semua, aku dah kene brainwash dengan bos aku selama tiga hari. Dan untuk tambahan lagi, setiap sesi brainwash adalah minima sejam. Itu semua gara-gara aku nak resign. dah reason aku nak resign adalah untuk sambung degree. Waktu sesi brainwash yang pertama adalah yg paling lame.. grrr.. dari gaji aku yg 1k ++ ditambah menjadi 1500k hahaha... tp jawapan aku tetap sama. NO! sesi yg kedua pula duit menjadi taruhan lagi dimana 1500k menjadi 2k. haha. mano nak dapek bos yg boleh naikkan gaji 500 selang 2 hari bhai? tp jawapan aku masih tetap : NO! Aku bukan lah nak cakap yg aku menolak rezeki bergolek2 depan mata, bukan nak cakap aku ni org kaya tak pandang setakat 1500 tu. bukan! bukan! tp kalau aku tolak tawaran sambung degree kali ni. nama aku blacklisted la nnt. bila pulak aku nak sambung belajar. Sesi brainwash yang ketiga (hari ni), duit lagi yang menjadi mainan. bos naikkan gaji aku lagi menjadi 2500.. Aku hanya mampu tersenyum dan mengiyakan semua hujah2 panas yang keluar dari mulut die yang macam drakula tu !

"Kalau u sambung belajar pon, bila u dah kawen nnt, ade guna lg ke degree u tu?"
"U will regret if you reject my offer. I'm sure"


ni ayat yang diulang setiap sesi :
"money is everything, u belajar tinggi mane pon tapi takde duit = nothing"

yess! aku mmg dumb gile sebab pendirian aku tetap nak sambung belajar. Even kau bos, tp kau tak de hak nak hentam keputusan aku. korang setuju tak dengan aku? Aku sentiasa percaya rezeki tu ada di tangan Allah dan bukan di tangan bos aku yg macam drakula tu. ops! sorry.. I do respect u, but it was before. Kau membuatkan aku hilang respect terhadap kau!

So, kesimpulannya. aku nekad nak sambung belajar! yeah ! dear fren, please pray for me. Or korang ade sebarang cadangan ke untuk aku? feel free to share it with me. Thanks dear frens..

ini lah yg akan berlaku setiap kali aku study hehehehe

39 comments:

puteяi ʓαняα said...

wow! dari 1000 ke 2500??
dasyat! btw, good choice :)

tengku.nazirul.affiq said...

blaja la k syg...takyah keja dlu...hehehe

azuha rahimi said...

Allah know the best....:)

uyul roslan said...

go go power rangers.. continue je study, then prove to ur dummy boss yang kata2 dia suma salah.. duit mmg penting, ilmu kat dada lagiiii penting..ade duit byk2 tp senang kena tipu pun xde guna sbb xde ilmu... kan syg ;))

said...

woahh gaji mahsyukkk..hhuhu..berpinar mate tengok =.= ..bagi saye, better awak sambung belajar. sebab kalau sambung belajar, kita boleh cari pengalaman untuk kerja kat tempat lain, jumpa dengan macam2 orang lagi..tu semua akan mematangkan kita

^___^

❤ eyeme ❤ said...

rezeki ada kat mane2 dear.. mcm x agree lgsg la pulak dgn bos tu yg ckp kalau lps kawen degree tu x kemane.. no no no.. pakai kot.. nnt sng nak ajar anak cucu.. kan? hihii..

RinsyaRyc said...

Molek sangatlah tu ~~

RinsyaRyc said...

Molek sangatlah tu ~~

Alip Apai said...

'money is everything'????

die cina ke melayu..kalo cina ok..kalo melayu ckp kt die bullshit!!

baik ko smbg degree..bila dh de degree ko lg marketable plus dgn experince keje..

DEGREE!!!

ZWAN SABRI said...

wah! pekerja kesayangan bos nii..
btw, if I were You,
Zwan akan terima offer bos tuu..
bukan senang la ni nak cari keja..
bab degree tu, you boleh bwat Epjj atau belajar jarak jauh..
apa2 pun, solatlah istikharah..
mintak petunjuk yang maha kuasa.. ;)


MySuaraBlog: Penyakit Makan Benda Pelik

Hafifi Izzuddin said...

if i were you, i'll take that offer. no offense. sebab sekarang sangat-sangat susah nak cari kerja yang boleh jamin masa depan. my brother dulu amek bachelor in mechanical. now jadi pak guard kat kilang. so think back :)

kaizen said...

sambung dulu then mohon keje kat tempat lg bagus n pangkat lg bagus

*bos tu saje jer sbb dia tahu tnpe dgree awk xleh nk naik pngkat n gaji most company gaji based on pelajaran

si eJa said...

Aaa, susahnya nak buat decision. Sangat susah! Cuba buat istikharah :)

nick dot anis said...

wow best tol bosss....kat mana tempat keje u?/bole i apply kat c2 gak..hahaa

nway..smbg la blaja..lau cgpa ok je,..ney apply JPA..tak payah bayar biasiswa tu...:-)

Yana Farinha said...

puteяi ʓαняα : banyak kan die naik... huhuhu... tp takut die tak tepati janji die je huhuhu...

Yana Farinha said...

tengku.nazirul.affiq : thanks! i need ur support!!!

Yana Farinha said...

azuha rahimi : yes. tq. hope this is the best for me.

Yana Farinha said...

uyul roslan : thanks dear.. tu la. actually kalau die cakap elok2 yana oke je. tp die tu mecam membongkak sangat,... hmmm

Yana Farinha said...

ﻉ : tu la. masyuk kan.. mane ade bos nak naikkan gaji 1500 dalam mase kurang dari seminggu kan huhuhu.... mmg susah nak buat decision ni huhu

Yana Farinha said...

❤ eyeme ❤
haaha. die cakap macam tu sebab my boss tu tak sampai tahap degree pon membacanya... so he think that education is not important.

Yana Farinha said...

RinsyaRyc : ape yg moleknya?

Yana Farinha said...

Alip Apai : yg pastinya bukan melayu.. kalau die melayu senang sikit aku nak maki. tak nak support anak melayu. huhuhu

Yana Farinha said...

ZWAN SABRI : erm sy pon ade terpikir macam tu jugak. so sebagai langkah berjaga2... sy apply biasiswa yang lepas habis belajar terus keje. kire macam bonding la. huhu. thanks for da advice.

Yana Farinha said...

Hafifi Izzuddin : tu la. mmg susah nak buat keputusan ni. sampai tanya banyak pihak tau huhuhu. but please pray for me k. harap ni yg terbaik.. huhu

Yana Farinha said...

kaizen : hehhee thnks awak untuk advice tu/.;)

Yana Farinha said...

si eJa : buntu aku eja. hmmm... =( kalau aku tolak uitm kali ni. bile lagi aku nak sambung study. aarghhh!!!!!!!!

Yana Farinha said...

nick dot anis : haahha nak kje kat tempat i u kene tahan pressure. sebab bos kite tu hot temperrrr...

doakan kite dapat JPA tu yang hehe

alien said...

belaja sambil bekerja?

Yana Farinha said...

alien : cannot. sebab ni full time hehehe..;) btw thanks.;)

cik violet said...

dan awk buat keputusan y tepat !! good ;) bukan sng nak smbg belaja nih..goodluck ea

Yana Farinha said...

cik violet : hehehe thanks for supporting me dear..;)

laskar pelangi said...

sambung belajar dulu rasanya:))

Yana Farinha said...

laskar : thanks for supporting me..;)

cik fadh said...

ye ke blacklist ? fadh dlu reject tawaran degree same kos n tmpt ngan yana skang . rasenyer xde la smpai blacklist yana sbb ni stdy, bukan kerja . huhuuu..tp ape pown semoga yana success ea..dekat je melaka ni ngan kitorg semua yg keje UTeM ni, papehal ley rojer kn..

Yana Farinha said...

fadh : pak cik kite pensyarah uitm shah alam.. die cakap kalau sekali kite tolak maybe next time payah dapat balik.. kalau dapat pon mmg naseb baik huhu.. bile die dapt tau yana dapat uitm ni pon die suh g jugak. huuhu.. btw. t yana roger korang. korang kene datang haha

mimi fatin said...

yeay, go yana go! sambung degree elok2 k :)

cik bulan said...

kalo saye..better u go on with degree..nanti gaji lebih dari 2500...cayelah..tgok la starting gaji pon dah tinggi for budak2 degree..tetambah u have working experience kan..lebih mahal la nanti gaji tu..jgn isau..:D

maira adreanna said...

hahaha ,nice bos you .btw, sambung belajar is better kut .ade degree, boleh dpt lbh dr 2.5k lg, insyaAllah :)

Anonymous said...

2500k?means 2500000,,,wooww